Analytiikkaa, alitajuntaa ja ydinkysymyksiä

ydinkysymykset

Pertti Lahtinen Asiakasvastaava

On kerrassaan upeaa saada työskennellä business-analytiikan parissa. Se tarjoaa uteliaalle mielelle suorastaan rajattoman temmellyskentän ja nyt kun kaikki tuntuvat olevan analytiikasta kiinnostuneita, on asiakkaiden kanssa helppo saada keskustelut käyntiin. Monesti vuoropuhelu muuttuu kuitenkin vaikeammaksi siinä vaiheessa, kun kiinnostuksensa ilmaissutta keskustelukumppania pyytää esittämään jonkin konkreettisen soveltamiskohteen, missä hän voisi edistynyttä analytiikkaa mahdollisesti hyödyntää. Yleensä ei ole kyse siitä, että haluttaisi pantata kilpailuetua tuovia oivalluksia – vaikka analytiikka tarjoaisi loistavan mahdollisuuden sellaisiinkin – vaan yksinkertaisesti siitä, ettei asiaa ole ehditty vielä miettiä. Ja usein ei ehditä lähitulevaisuudessakaan, koska ensin pitää saada valmiiksi sitä ja tätä tai ainakin selvittää yhtä sun toista. Nytkin pitää putsata pöytä ennen lomaa, joten palataan asiaan syksyllä…

Kaikin mokomin, mutta tehdäänpä samalla pikku temppu, jolla voidaan kuin itsestään päästä parhaassa tapauksessa aivan uusiin asemiin analytiikan hyödyntämiseksi vaikka jo heti syksyllä. Analytiikan järkevän soveltamisen edellytyksenä on tietenkin oman toiminnan ydinkysymysten tunnistaminen. Eli juuri niiden, joita pyydettäessä alkavat analytiikkakeskustelut monesti tökkimään.

Kuka pystyisi muotoilemaan meille nuo ydinkysymykset? Vai kykenisimmekö siihen sittenkin itse?
Kaikki ovat varmasti kokeneet alitajuntansa voiman sen palauttaessa mieleen esim. jonkun unohtuneen nimen heti kohta kun muistelija on lopettanut kysymyksen parissa ponnistelemisen.

Kokeillaanpa alitajunnan voimaa myös tässä pulmassa ja se tehdään se seuraavasti:

Kun olet jo kirjoittanut lomastasi tiedottavan auto reply-viestisi, laita kalenteriisi jollekin lomaa seuraavalla päivälle muistutus ”Ydinkysymykset!”
Ennen läppärin sulkemista pysähdy ja tee itsellesi muutama yksinkertainen kysymys kuten:

  • Mitkä ovat toimintamme ja menestyksemme ydinkysymykset?
  • Minkä päätösten tai päätelmien tekemiseksi tarvitsisin parempaa tietoa?
  • Mitä tällainen tieto sisältäisi?
  • Kuka muu kaipaa päätöksilleen parempaa tietoa?

Monesti tällaiset kysymykset liittyvät erilaisten mahdollisuuksien, uhkien ja ilmiöiden tunnistamiseen ja ennakointiin kuten esimerkiksi:

  • Kysynnän käyttäytyminen ja siihen vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen
  • Toiminnallisten ja taloudellisten riskien hahmottaminen
  • Resurssien optimaalinen käyttö

Joillekin saattaa nousta kaivattuja ydinkysymyksiä mieleen jo tätä lukiessa ja silloin on hyvä kirjoittaa ne ylös ja katsoa loman jälkeen ovatko ne kenties kiteytyneet entisestään tai peräti vaihtuneet. Toisille taas voi pulpahdella loman aikana mieleen vähintäänkin jonkinlaisia kysymysaihioita ja kerran tajuntaan noustuaan ne on helppo palauttaa mieleen töihin palattua. Ja voipa jollakulla pää lyödä tyhjää vielä loman jälkeenkin kalenterimuistutusta ihmetellessä.

Olipa tämän harjoituksen lopputulos mikä tahansa, niin kaikissa tapauksissa kannattaa tietenkin ottaa loman jälkeen yhteyttä liiketoimintaa ymmärtävään analytiikan ammattilaiseen.

Aurinkoista kesää – ja aivomyrskyisää syksyä,

Pertti Lahtinen
Asiakasvastaava
Aureolis Oy

Lisää aiheesta:

BI-palvelut: Analytiikkapalvelut

Case: Alko

Ota yhteyttä

Jaa blogiteksti: