Aureoliksen analytiikkatarjoamasta löytyi merkittävä käytännön sovellus Alkon valikoimanhallinnan uudistuksen tueksi

Aureoliksen ratkaisuasiantuntija Erika Patrikainen ja johtava BI-arkkitehti Jarkko Venna olivat mukana tarjoamassa välineitä Alkon valikoimanhallinnan uudistuksen tueksi. Tehty työ on osa Aureoliksen Alkolle tarjoamaa jatkuvaa palvelua, joka on vuosien mittaan sisältänyt useita muitakin hankkeita data-analytiikan saralta

Alkon valikoimanhallintaa on tehty ja tehdään jatkossakin keskitetysti sekä myymälätasolla. Myymälän valikoima määräytyy pääsääntöisesti myymälätyypin perusteella, siten että tuotteita pyritään tarjoamaan kuluttajille mahdollisimman monipuolisesti. Tuotteiden sijoittelua myymälöihin ohjataan tuoteryhmittäin.
Valikoimanhallinta uudistuu kesällä 2015, jolloin myymälät tyypitellään uuden luokituksen mukaisesti. Luokat eroavat tuotevalikoiman laadun ja koon mukaan. Uudessa hallintamallissa valikoimaa ohjataan entistä enemmän keskitetysti sekä kysynnän mukaan. Kysyntää seurataan jatkuvasti ja sen mukaan valikoimaa muutetaan säännöllisin väliajoin. Myyntivolyymien ei odoteta nousevan, mutta kuluttaja saa jatkossa useammin juuri haluamansa tuotteen.
 
Aureoliksen osuus uudistuksessa oli luokitella myymälät uudestaan niiden tuoteryhmäkohtaisen myyntiprofiilin perusteella. Lisäksi arvioitiin miten paljon nykyinen myymälätyypitys, ja sen määräämä tuotevalikoima, vaikuttaa myymälöiden myyntiprofiileihin. Tehty myymäläluokittelu on hierarkkinen klusterointi eli se tarjosi Alkolle mahdollisuuden tarkastella tuloksia eri määrillä myymälätyyppejä ja valita niistä sopivin. Nykyisen myymälätyypityksen todettiin selittävän mallinnetuista luokista vain n. 35 %, joten varaa kysynnän ja valikoimanhallinnan tiukemmalle kytkemiselle todettiin olevan.
 
Syntynyttä myymälätyypitystä tarkasteltiin myös kartalla ja todettiin, että uudet myymälätyypit jakautuivat myyntiprofiilien suhteen esim. seuraavien linjojen mukaisesti: isot kaupungit vs. pienemmät paikkakunnat, rannikko vs. Sisä-Suomi ja Etelä-Suomi vs. Pohjois-Suomi. Mallinnukselle löytyi siis mielikuvia vastaava selitys reaalimaailmasta, mikä usein on toivottavaakin.   
 
 
Myyntiprofiilien perusteella luokiteltujen myymälätyyppien maantieteellinen jakauma
 
 
Lisätietoja Alkon valikoimanhallinnan uudistuksesta saat täältä.

Uutiset

Lue lisää uutisia »

Yritys

Aureolis on Suomen johtava tietovarastointiin ja Business Intelligence -liiketoiminta-alueeseen keskittynyt asiantuntijapalveluorganisaatio.

Lue lisää Aureoliksesta »

Software Assurance

Microsoftin BI-kultakumppanina Aureoliksella on mahdollisuus tarjota ilmaista
SA-suunnittelupalvelua »

Tule meille töihin:

Hae nyt »

Aureolis sosiaalisessa mediassa:

Aureolis on mukana myös sosiaalisessa mediassa. Klikkaa ja tutustu!

facebook.com/aureolis »

linkedin.com/aureolis »

Aureolis BI-blogi »

Aureolis MS Pinpoint »

facebook.com/aureolis »   facebook.com/aureolis »   
facebook.com/aureolis » 
facebook.com/aureolis »